Presbícia o vista cansada

La presbícia o vista cansada és una disminució de la capacitat d’enfocament de l’ull que provoca una pèrdua de nitidesa en la visió de prop. Sol passar a partir dels 40-45 anys.

Gairebé tothom arriba a presentar presbícia, malgrat que existeixen alguns casos excepcionals de persones grans que mantenen una agudesa visual perfecta tant de lluny com de prop. Per aquest motiu, a partir dels 40 anys convé fer-se revisions periòdiques, perquè és en aquesta etapa quan es comencen a manifestar malalties oculars relacionades amb l’edat.

La presbícia o vista cansada es produeix a causa d’una pèrdua d’elasticitat del cristal•lí, que és la lent interna de l’ull que enfoca els objectes. Les persones amb vista cansada tenen dificultats a enfocar imatges de prop, un fet que provoca la sensació que les lletres estan borroses. Pot provocar mal de cap si fixem la vista durant molt de temps, en un llibre o la pantalla de l’ordinador.

No hi ha medicaments o teràpies que permetin la prevenció o retardin l’aparició de la presbícia. Habitualment es corregeix amb ulleres, amb l’ús de lents convergents per a veure-hi de prop. La gent que ja pateix algun defecte de visió previ sol canviar-se a lents bifocals o progressives. En alguns casos, especialment quan la presbícia està associada a altres problemes visuals, com per exemple poden ser les cataractes, es pot recórrer a la cirurgia. Hi ha diverses tècniques: tractament amb làser o la implantació de lents intraoculars.