La importància de les ulleres de sol a la neu

La neu reflecteix prop d’un 80% de la llum solar, mentre que la sorra reflecteix entre un 10% i un 25% i l’aigua un 20%. A aquest efecte reflectant se suma l’altitud, ja que per cada 1.000 metres la proporció de raigs ultraviolats que hi ha a la llum solar augmenta un 10%. Per tant, quan anem a esquiar els nostres ulls estan molt exposats als raigs ultraviolats del sol i als seus possibles efectes secundaris com la queratitis solar.

La queratitis es defineix com una inflamació de la còrnia, la part més anterior de l’ull. La inflamació de la còrnia es pot ocasionar per nombrosos agents físics i orgànics. L’exposició en excés a la radiació ultraviolada (esquí, muntanyisme), llums de raigs UVA o soldadures elèctriques, sense protecció durant un curt període de temps, pot ocasionar una queratitis.

Fer servir unes ulleres de sol adequades és fonalmental si anem a esquiar. És recomendable l’ús de vidres polaritzats, que eviten l’enlluernament quan el sol es reflecteix a la neu. Els vidres polaritzats eviten els reflexos sobre les superfícies i es veuen els colors amb més intensitat, a més d’oferir protecció dels raigs ultraviolats.