Els riscos de les ulleres premuntades

En els darrers anys es poden trobar a mercats ambulants, supermercats, quioscos o fins i tot benzineres un tipus d’ulleres estàndard, no personalitzades, que es coneixen com a ulleres premuntades o pregraduades. Van destinades a persones amb problemes de presbícia o vista cansada i es tracta d’un producte fabricat en sèrie amb plàstic injectat, molt més barat que les ulleres convencionals, i sovint d’una qualitat molt baixa. No cal que cap tècnic sanitari les prescrigui i això fa que, sovint, no tinguin cap garantia ni estiguin sotmeses a cap control.

Les ulleres premuntades no són altra cosa que lupes, amb la mateixa graduació exacta per als dos ulls, i ignoren aspectes com la visió binocular o l’astigmatisme. Augmenten el que mirem de prop i es van idear per ser utilitzades només d’una forma molt puntual. No obstant això, el seu ús s’ha estès de forma inconscient i moltes persones les fan servir de manera regular per solucionar problemes de vista cansada, amb els riscos que això pot comportar per a la seva salut visual. El seu ús només és segur si s’han adquirit en un establiment especialitzat i si hi ha un control d’un professional òptic-optometrista, que descarti la presència de qualsevol altre defecte refractiu (com la hipermetropia, la miopia o l’astigmatisme) i que garanteixi que la graduació coincideix exactament amb les necessitats del pacient.

L’ús sense control d’ulleres premuntades pot provocar diversos problemes, com marejos i mals de cap, fàtiga visual, desequilibris binoculars, dificultat en la lectura, distorsió de la percepció de les distàncies o problemes d’adaptació futura a lents progressives. Quan comencem a notar algun problema de visió borrosa o per treballar de prop el primer de tot és anar a un especialista. La simptomatologia pot ser força comuna en la majoria de persones, però cada cas necessita una correcció visual específica. A més, cal evitar adquirir ulleres fora d’un establiment especialitzat, per assegurar-nos que reuneixen la qualitat i els requisits exigits per la legislació actual.