Per què ens maregem al cotxe quan llegim?

Pràcticament tots us haureu trobat en la següent situació: pretendre gaudir de la lectura durant un viatge en cotxe i no poder passar de la primera pàgina perquè sentiu que us comenceu a marejar.

Però, per què ens passa això?

Aquest fenomen es coneix com mareig per moviment o cinetosi. Per poder situar-nos en l’espai, el nostre cervell combina la informació que li arriba de la vista, l’oïda interna, dels músculs i de les articulacions. Quan el cervell rep dades contradictòries de cada un d’aquests “captadors d’informació“, es produeix desorientació espacial que pot venir acompanyada de mareig, suor freda, nàusees i, de vegades, vòmits.

Això és justament el que passa quan llegim mentre viatgem en cotxe: la nostra vista està fixa en un punt (el llibre), mentre que la nostra oïda interna està percebent el moviment. El mateix succeeix quan viatgem en una cabina d’un vaixell: l’oïda interna ens diu que ens estem movent, però la informació que recullen els nostres ulls és la mateixa que podria recollir si ens trobéssim en una habitació d’una casa.

I és que la nostra vista també pot “enganyar” al cervell, per exemple, quan estem dins d’un tren que es troba aturat a l’estació i al nostre costat passa un altre tren. En aquest moment tots ens hem preguntat … Quin tren s’està movent?

Òptica Hispano