Per què parpellegem?

L’ésser humà parpelleja, aproximadament, entre 15 i 20 vegades per minut amb una freqüència irregular. Però, per què parpellegem?

Tradicionalment, els experts assenyalaven que parpellegem perquè els nostres ulls necessiten estar sempre humits i nets, i les parpelles actuen com uns eixugaparabrises estenent la llàgrima de forma homogènia per tot l’ull.

Hi ha determinats casos en què el parpelleig no realitza adequadament aquesta funció d’hidratació, quan la quantitat de llàgrima que es produeix no és suficient o quan aquesta llàgrima és de mala qualitat. També parpellegem quan ens exposem a una llum molt brillant que ens molesta o com a resposta molt ràpida a un possible objecte que s’acosta als nostres ulls.
Recentment s’ha descobert que la freqüència del parpelleig té a veure amb l’atenció.

Quan alguna cosa ens interessa o ha captat la nostra atenció, parpellegem menys que quan estem avorrits o molt nerviosos. A més, quan volem reflectir sorpresa solem deixar de parpellejar i obrim molt els ulls.

El parpelleig és un moviment semi voluntari i l’única forma d’evitar-ho és concentrant-nos en fer-ho, encara que aproximadament al minut d’intentar-les molèsties per la sequedat el provoquen novament.

Dades interessants sobre el parpelleig:

Parpellegem unes 15 vegades per minut, unes 15 mil al dia… Si sumem el temps de cada parpelleig passem mitja hora amb l’ull tancat. I a l’any, parpellegem un temps equivalent a 9 dies.

parpelleig

parpelleig