La persona no és capaç de veure pel·lícules en 3D

Davant l’aparició de pel·lícules en tres dimensions tant en cinemes com a les llars, cal tenir en compte que no totes les persones poden gaudir d’aquesta tecnologia. De fet, hi ha determinats problemes visuals en la població bastant freqüents que impedeixen percebre l’efecte 3D, i fins i tot arribar a provocar visió doble i marejos.

La visió binocular és una capacitat innata de l’ésser humà que permet observar el món en tres dimensions, ajuda a calcular mentalment les distàncies, situar els objectes en l’espai … Cada ull obté una imatge, però cal que tots dos ulls estiguin sincronitzats i, per això, cal que els seus músculs treballin junts. Aquesta coordinació possibilita que el cervell fusioni en una sola imatge les procedents de tots dos ulls, aconseguint una única imatge en tres dimensions.

No obstant això, hi ha casos en què els ulls no treballen conjuntament i les imatges no es fusionen. És el cas de l’estrabisme o ambliopia, també conegut per ull vague. En aquests casos, la persona no és capaç de veure en 3D la pel·lícula, perquè tampoc disposa d’una visió en relleu en la seva vida quotidiana.

L’ambliopia és la causa més comuna de problemes de la vista en nens. Segons les últimes investigacions, aproximadament un 2,5% de la població mundial pateix aquest problema. A Espanya, hi pot haver aproximadament un milió de casos.

Aquesta anomalia, que sense un tractament adequat pot causar ceguesa parcial o total en un o en els dos ulls, té els següents símptomes:

• Mala visió en un ull o visió deficient en general.
• aclucar els ulls, inclinar el cap o tancar un ull per veure.
• Una percepció de profunditat baixa (dificultat per jutjar distàncies).
• Un ull desviat cap a fora o cap a dins.
• Picades d’ullet i mals de cap.
• Parpelleig excessiu o fregar els ulls amb freqüència.

En definitiva, aquesta tecnologia 3D pot suposar un esforç addicional per al cervell d’aquelles persones amb problemes de visió. En aquests casos, és possible que l’usuari pugui manifestar visió doble, marejos i, fins i tot, nàusees o desequilibris si està dempeus.

Per tot això, els professionals sanitaris de la visió recomanem:

• Acudir a l’òptic-optometrista en cas de sentir algun malestar en veure contingut audiovisual en 3D, ja que és possible que hi hagi un petit problema de visió binocular desconegut fins llavors.
• Els usuaris que facin servir ulleres com correcció òptica han d’utilitzar sota de les ulleres de 3D. No obstant això, si es posseeix algun problema de visió binocular, aquesta es pot manifestar tot i portar correcció.
• Durant els primers minuts de la pel·lícula se sol notar un petit malestar pel fet que els ulls necessiten un petit espai de temps per adaptar-se. Aquesta situació desapareix quan el cervell entén el que està passant i la coordinació amb la musculatura ocular s’equilibra.

3d