Últims avenços en lents de contacte

La contactologia es troba en constant canvi a causa del avanç científic i tecnològic, que permet brindar als pacients noves alternatives per corregir els seus ametropies.

Les lents de contacte especialment dissenyades gràcies a materials d’última generació que transmeten oxigen i mantenen la integritat anatòmica i fisiològica de la còrnia, permeten donar un tractament a casos clínics més complexos, com és el cas del queratocon, còrnies post cirurgia refractiva o nens amb ametropies altes, entre d’altres.

Actualment, ja disposem de lents de contacte per a gairebé tot: vista cansada o presbícia, per astigmatisme i graduacions complicades, progressives toves, semirígides …

De fet, els laboratoris estan invertint en la investigació de dissenys i materials per a presentar lents de contacte amb les que l’òptic-optometrista pugui personalitzar al màxim l’adaptació.

Entre les principals novetats destaquen les lents de contacte esclerals (lents semirígides que es recolzen sobre l’escleròtica), les lents híbrides (amb una zona central semirígida i una zona perifèrica tova) o lents amb filtres específics (per exemple, amb filtre blau- violeta), entre d’altres varietats.

Hi ha institucions i laboratoris que estan investigant el desenvolupament de lents de contacte intel·ligents. S’estan desenvolupant prototips per al control de la diabetis i altres aspectes de la salut de l’usuari. En aquest camp concret, les lents utilitzarien les llàgrimes del portador per calcular l’índex de glucosa a la sang, sense necessitat de mètodes invasius com agulles o anàlisi.

Gràcies a les possibilitats de miniaturització i al disseny en capes, s’espera que aquestes revolucionàries lents de contacte incorporin petits sensors, xips i antenes entre capes de material transparent, que reben alimentació elèctrica sense fils i que es comuniquin de la mateixa manera amb un dispositiu mòbil .