Abaixa el volum

Sentir-hi bé és qualitat de vida. Les conseqüències de la pèrdua auditiva són diverses i poden portar a situacions de deteriorament de la discriminació oral i la conversa normal, disminució del rendiment acadèmic i laboral, dificultat per a les relacions socials, sentit d’aïllament, soledat i depressió.

En els més joves, la pèrdua auditiva afecta a la comunicació, cognició, els resultats acadèmics, el desenvolupament sòcio-emocional i les oportunitats laborals. En els últims anys, hi ha hagut un augment dels casos de joves que presenten principis de sordesa per un ús inadequat de les noves tecnologies. L’augment de la contaminació acústica i el mal ús que es fa dels aparells electrònics és la causa principal de l’augment de sordesa en edat infantil i juvenil.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en un estudi fet públic aquest any 2015, calcula que 1.100 milions de joves de tot el món podrien estar en risc de sofrir una pèrdua d’audició, com a conseqüència de l’augment de l’exposició d’aquests joves a sons forts. Discoteques, clubs nocturns, concerts, són llocs on la música s’escolta a volums perjudicials, durant llargs períodes de temps i, tot això, suposa un risc irreversible de pèrdua de l’audició.

Més de 43 milions de persones entre 12 i 35 anys ja pateixen una pèrdua auditiva discapacitant deguda a diferents causes. Aproximadament el 50% estan exposats a nivells elevats de soroll a causa de l’ús de reproductors MP3 o telèfons intel·ligents. I un 40%, a sorolls nocius en recintes com a clubs o discoteques.

Hem de ser conscients que l’audició perduda ja no es recupera, per tant, cal fer un ús responsable dels aparells d’àudio que utilitzem i abaixar el volum. El més indicat és ajustar-lo de manera que no superi el 60% del volum màxim. També és aconsellable fer sevir aquests aparells menys de 60 minuts al dia. En definitiva, limitar el temps i el volum protegirà la nostra oïda. A més, si hem de passar un llarga estona en un lloc sorollós, utilitzar taps a les oïdes ens pot ajudar a minimitzar riscos.

A banda de totes aquestes mesures, cal fer-se revisions auditives periòdiques, perquè és fonamental detectar a temps si patim algun problema auditiu. A més, cal visitar ràpidament un professional especialitzat quan detectem dificultat per sentir sons aguts com el timbre, el telèfon, o bé si no entenem bé la parla o ens costa seguir una conversa en espais sorollosos com un restaurant.

Foto: coming soon via photopin (license)