Què és un mussol?

Un mussol és una infecció de les glàndules sebàcies localitzades en la vora de les parpelles, i produïda en general per un bacteri anomenada estafilococ. Aquestes glàndules s’encarreguen de produir el material gras que forma part de les llàgrimes. Es tracta d’un procés bastant freqüent, sobretot en els nens.

Evolució i tractament

Tot i que els mussols poden curar tot sols, és un procés que té una evolució d’uns set dies, el tractament principal consisteix en l’aplicació local sobre la inflamació de compreses o tovalloletes tèbies durant deu a quinze minuts i de tres a quatre vegades al dia. El calor sec aplicat així és molt avantatjós.

No s’ha de tractar de drenar. Aquest és un procés que s’ha de produir de forma natural, per si sol. El seu metge pot indicar l’aplicació d’una crema o pomada amb antibiòtic i antiinflamatori, segons valori la intensitat de la infecció i de la inflamació. Els antibiòtics via oral no es solen receptar, en ser la majoria dels mussols, banals i de ràpida resolució.

Si es té un mussol que es manté amb el temps o que els seus símptomes van en augment, vagi al metge de confiança perquè efectuï un examen físic dels ulls i les parpelles, sense necessitar en principi un altre tipus d’examen o prova complementària .

En ocasions, i com complicacions poc freqüents fins i tot malgrat utilitzar cremes antibiòtiques, els mussols són persistents en el temps, no drenant espontàniament, o són recurrents en la mateixa zona i es converteixen en abscessos o flegmons. En aquests casos, fins i tot si es decideix donar una ràpida solució al mussol, pot ser necessària una petita incisió quirúrgica utilitzant un bisturí, i extraient el material purulent.

Per tant, l’objectiu del tractament és eliminar l’acumulació de material purulent i evitar que es produeixi fins i tot una cel·lulitis de la parpella, que és una infecció de la parpella a la zona pròxima al mussol.

Consells preventius

Hi ha factors que predisposen als mussols, sobretot en els nens: fregar-se els ulls amb les mans brutes, o si el nen es grata per un quadre al·lèrgic que li provoca picor als ulls, o estar causats per una diabetis mellitus desconeguda.

Com a consells preventius, és recomanable rentar-se bé les mans abans de tocar-se l’àrea propera als ulls, a més de valorar l’aplicació de cosmètics, si el mussol és un procés que es repeteix sovint.