Consells per tenir cura de les vostres ulleres

De res serveix tenir unes ulleres precioses i ben graduades si després les portem amb els vidres ratllats o totalment descentrades. Cal tenir-ne cura i és molt important netejar-les amb freqüència de la manera correcta, així com tenir-les ben ajustades i centrades. D’aquesta manera ens garantirem la máxima qualitat de visió i, a més, allargarem la vida útil de les lents.

Actualment la majoria de lents que s’utilitzen en les ulleres graduades o les ulleres de sol són de material orgànic (molt lleuger i sense risc de ruptures), però alhora bastant delicat. En els darrers temps s’han millorat molt els tractaments protectors, però de tota manera cal seguir uns senzills consells a l’hora de fer-ne el manteniment.

Netegeu les lents periòdicament amb aigua i sabó neutre. A més, recordeu sempre d’humitejar els vidres abans de netejar-los. Això evitarà que les partícules residuals de pols puguin ratllar el vidre. No feu servir mocadors de cel·lulosa per netejar les ulleres i a l’hora d’assecar-les feu-ho amb un drap suau i net, assegurant-vos que la muntura queda ben seca, en particular les parts metàl·liques (per evitar que s’oxidin).

Com que no sempre tenim temps ni aigua a mà, hi ha altres opcions. Una d’elles és utilitzar el drap de microfibra que us lliurem a l’òptica quan compreu les ulleres. Abans d’usar-lo, però, comproveu que estigui net per evitar provocar l’efecte contrari al desitjat. També es poden utilitzar esprais específics, que humitegen i faciliten la neteja dels vidres, permetent a més que s’entelin menys perquè tenen un tractament antibaf. Un altra possibilitat són les tovalloletes humides específiques que podeu trobar a l’òptica. Cal evitar productes abrasius com els detergents domèstics, que poden alterar els tractaments que duen els vidres. Per últim, quan netegeu les ulleres, agafeu-les per l’anella del vidre que esteu netejant per evitar tensions a la muntura.

Per mantenir les ulleres en bon estat també és important deixar-les sempre de cara amunt per evitar possibles ratllades als vidres. I sempre que es pugui, és preferible guardar-les al seu estoig. Les protegireu alhora que evitareu possibles trencaments, ratllades o acumulació de pols. En aquest punt, els estoigs rígids sempre són més recomanables que les fundes flexibles, que ofereixen protecció però no la suficient davant d’una caiguda, un aixafament o un cop. A més, eviteu deixar les ulleres a prop d’una font de calor extrema, que pot deteriorar els tractaments dels vidres i fins i tot deformar la muntura. Això inclou deixar-se les ulleres al tauler de control del cotxe al sol, a sobre d’un radiador, etc … Per últim, és preferible posar-se o treure’s les ulleres utilizant les dues mans al mateix temps, tractant de no forçar les varetes. Si ho feu amb una sola mà podeu malmetre la muntura.

En tot cas, davant de qualsevol dubte, el millor és anar a l’òptica per rebre assessorament o per realitzar els ajustaments que siguin necessaris. A part de dur les ulleres netes un altre factor clau és tenir-les sempre ben centrades, perquè el centre òptic de les lents estigui en el lloc correcte i aconseguir, així, la millor qualitat de visió.