Una lent progressiva frena fins el 43% l’evolució de la miopia

Un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha desenvolupat una lent de contacte progressiva que corregeix l’enfocament i així evita el sobreesforç de l’ull i que aquest creixi, frenant l’evolució de la miopia. La lent no reverteix la patologia, però els investigadors destaquen que “és una teràpia preventiva”, tenint en compte que amb la miopia alta, a partir d’unes 5 diòptries, augmenta el risc de patir despreniment de retina, cataractes o ceguesa. Una lent convencional corregeix la visió central, però els laterals continuen estant borrosos. Això provoca que l’ull s’esforci per enfocar la imatge i la miopia augmenta. La principal novetat de la tècnica desenvolupada a la Facultat d’Òptica del campus de Terrassa de la UPC en col·laboració amb el Centre Mèdic Teknon de Barcelona i la Universitat Minho de Portugal, és que la lent és progressiva, així que aconsegueix una imatge nítida en la seva globalitat. Jaume Pauné, cap de la investigació, apunta que actualment hi ha al mercat les lents bifocals, però aquestes corregeixen la visió de prop i de lluny, mentre les progressives s’adapten a tots els punts intermedis.